Αρθρίτιδα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται


Η αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδη κατάσταση των αρθρώσεων που προκαλείται όταν ο χόνδρος φθείρεται.

Αποτέλεσμα της προκαλούμενης αυτής φθοράς είναι τα οστά να τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας, πόνο, οίδημα και ακαμψία. Ο χόνδρος δεν μπορεί πλέον να προστατεύσει την κάθε άρθρωση απορροφώντας τους κραδασμούς και επιτρέποντας την ομαλή κίνηση των αρθρώσεων.

Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που μπορεί να εμφανισθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής μας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Διακρίνεται στους παρακάτω τύπους:

  • Φλεγμονώδης: ρευματοειδής και ουρική αρθρίτιδα
  • Μη φλεγμονώδης: οστεοαρθρίτιδα και ρήξη συνδέσμων
  • Αρθρίτιδες του συνδετικού ιστού: λύκος και ινομυαλγία
Παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της αρθρίτιδας

Η ηλικία, αφού υπάρχει φυσική φθορά των αρθρώσεων με τα χρόνια και η παχυσαρκία, διότι η αύξηση του βάρους επιβαρύνει αρνητικά τις αρθρώσεις

Επίσης, διατροφικές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά όπως σε ασβέστιο και βιταμίνη D, ο τρόπος ζωής, π.χ το είδος εργασίας με το οποίο ασχολείται ο καθένας αλλά και η κληρονομική προδιάθεση.

Πώς αντιμετωπίζεται η αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα μπορεί να αντιμετωπισθεί ή να καθυστερήσει η εξέλιξή της με:

  • Φυσικοθεραπείες
  • Φαρμακευτική Αγωγή ή Συμπληρώματα Διατροφής (π.χ γλυκοζαμίνες, χονδροΐτίνη, κουρκουμίνη)
  • Χειρουργικές επεμβάσεις
  • Ειδική Διατροφή
Διατροφική αντιμετώπιση της Αρθρίτιδας
  • Καθημερινή κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών, όπως φρούτων (κεράσια, εσπεροειδή) και λαχανικών (μπρόκολο, πράσο, κρεμμύδι, σκόρδο) διότι έχουν αντι φλεγμονώδη δράση
  • Μειωμένη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης ειδικά όταν υπάρχει ιστορικό με ουρική αρθρίτιδα, αφού τροφές πλούσιες σε πουρίνες αυξάνουν το ουρικό οξύ επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της αρθρίτιδας
  • Αποφυγή των κορεσμένων και τρανς λιπαρών (ζωικά έλαια, σκληρές μαργαρίνες, έλαια καρύδας)
  • Εμπλουτισμός της διατροφής με ω-3 λιπαρά οξέα (ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους chia, λιναρόσπορο, φυτικά έλαια)
  • Διατροφή πλούσια σε βιταμίνη D (τυριά, αυγό, ξηρούς καρπούς, βούτυρο)
  • Κατανάλωση άπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων που τροφοδοτούν τον οργανισμό με ασβέστιο, χρήσιμο σε περιπτώσεις οστεομαλακίας ή οστεοπόρωσης, καταστάσεις που επιδεινώνονται με τη χρόνια χρήση κορτιζόνης (βασικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας)
  • Απώλεια βάρους για μείωση τραυματισμών των χόνδρων και της επιβάρυνσης των αρθρώσεων γενικά
  • Αποφυγή αλκοόλ (π.χ μπύρα σε ουρική αρθρίτιδα), διότι αλληλοεπιδρώντας με τις εκάστοτε φαρμακευτικές αγωγές (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη) που προτείνονται για την αντιμετώπιση των διαφόρων τύπων αρθρίτιδας, το αλκοόλ επιδεινώνει την νόσο
  • Κατανάλωση άφθονου νερού για την απέκκριση της περίσσειας ουρικού οξέος, καθώς και στην αποφυγή της κρυσταλλοποίησης των αρθρώσεων
  • Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Α, Ε, C, β καροτένιο, ψευδάργυρος, σελήνιο, φλαβονοειδή, κουρκουμάς
  • Περιορισμός της ζάχαρης για να βοηθήσει τον ασθενή στην απώλεια του σωματικού βάρους, αλλά και στο να αποφύγει την αλληλεπίδραση με τις φαρμακευτικές αγωγές που έχουν ως βάση τους τα  κορτικοστεροειδή τα οποία διαταράσσουν την γλυκόζη του αίματος
  • Περιορισμός του αλατιού, αφού επιδεινώνει τις κατακρατήσεις ειδικά όταν υπάρχουν ήδη οιδήματα στις αρθρώσεις
  • Περιορισμός της καφεΐνης λόγω του ότι μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου
  • Θετική επίδραση στη αντιμετώπιση διαφόρων μορφών αρθρίτιδας έχει γενικά η εφαρμογή του Μεσογειακού Μοντέλου Διατροφής, το οποίο προτείνει την κατανάλωση ελαιόλαδου, μη επεξεργασμένων δημητριακών, φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ψαριών, ξηρών καρπών, και φυσικής άσκησης για την ενδυνάμωση των μυών
διαιτολογος_κως_ποπη_μαλαχια
Επικοινων΄ήστε με την Πόπη Μαλαχία
Βιβλιογραφία
  1. Chrysohoou C, Panagiotakos DB, Pitsavos C, Das UN, Stefanadis C., Adherence to the Mediterranean diet attenuates inflammation and coagulation process in healthy adults: The ATTICA Study. J Am Coll Cardiol 2004;44:152–8.
  2. McInnes, I.B. and G. Schett, The Pathogenesis of Rheumatoid Arthritis. New England Journal of Medicine, 2011. 365(23): p. 2205-2219.
  3. WANG Y, LU MP, TENG LP, GUO L, XU YP, ZOU LX ET AL. Association of vitamin D concentrations with juvenile idiopathic arthritis. Zhongguo Dang Dai Er Ke Za Zhi 2015, 17:375–378.

Πηγή neadiatrofis.gr