ΥΠΕΞ: Το Δουβλίνο δεν αναμένει ότι η νέα πρωθυπουργός του Η.Β. θα ενεργοποιήσει το άρθρο 16


Το Δουβλίνο δεν αναμένει ότι η Λιζ Τρας, η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ενεργοποιήσει το άρθρο 16 του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας και ελπίζει σε αλλαγή των σχέσεων με τη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβνεϊ.

Μιλώντας στο RTÉ πριν από την ανακοίνωση της νίκης της Τρας τη Δευτέρα (5 Σεπτεμβρίου), ο Κόβνεϊ δήλωσε ότι ελπίζει σε μια «αλλαγή στην κατεύθυνση του ταξιδιού» όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ιρλανδίας και του στενότερου γείτονά της.

Πρόσθεσε ότι δεν περίμενε να επικαλεστεί το άρθρο 16, το οποίο θα ανέστειλε τμήματα της συμφωνίας μετά το Brexit μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ: «Η Λιζ Τρας είχε την ευκαιρία να ενεργοποιήσει το άρθρο 16 και στο παρελθόν και δεν το έχει κάνει».

«Αντ’ αυτού, βέβαια, ακολούθησε αυτή την οδό της μονομερούς νομοθεσίας, η οποία είναι ακόμη πιο προβληματική από την ενεργοποίηση του άρθρου 16», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη νομοθεσία που εισήγαγε η Τρας τον Ιούνιο και η οποία θα παρέκαμπτε μονομερώς τμήματα του πρωτοκόλλου.

Ωστόσο, η άποψη ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 16 είναι απίθανη δεν είναι καθολικά διαδεδομένη. Άλλοι πιστεύουν ότι η Τρας θα μπορούσε να προβεί σε αυτό το βήμα εντός ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του, ιδίως δεδομένου ότι η προθεσμία για την απάντηση στις νομικές διαδικασίες που κινήθηκαν από την ΕΕ ως απάντηση στη νομοθεσία που κατέθεσε η Τρας πλησιάζει γρήγορα, η οποία έχει οριστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η Ιρλανδία ελπίζει επίσης σε βελτίωση των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, μια επιθυμία την οποία ο Κόβνεϊ δήλωσε ότι συμμερίζεται όλη η ΕΕ «επειδή έχουμε περάσει μια περίοδο κάποιας έντασης».

«Από την άποψη της ιρλανδικής κυβέρνησης, θα είμαστε πολύ απασχολημένοι με τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Δουβλίνου και Λονδίνου», πρόσθεσε. «Θα εργαστούμε σκληρά αυτή την εβδομάδα για να ξεκινήσουν καλά αυτές οι σχέσεις».

Πηγή: euractiv.gr