Το ολλανδικό κυβερνών κόμμα διχάστηκε σχετικά με την πολιτική ασύλου


Εικοσιτέσσερις πολιτικοί του κόμματος VVD της Νόορντ-Χολάνδης απαίτησαν από την κυβέρνηση να αλλάξει την πρόσφατα εισαχθείσα διαδικασία που υποχρεώνει τους δήμους να δέχονται αιτούντες άσυλο, ανέφερε το ολλανδικό μέσο ενημέρωσης NL Times.

Οι 24 τοπικοί πολιτικοί του VVD έγραψαν επιστολή προς τα εθνικά πολιτικά στελέχη του κόμματος για την κατάργηση της νέας πολιτικής υποδοχής ασύλου. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Έρικ φαν ντερ Μπεργκ, ο οποίος είναι αρμόδιος για την πολιτική ασύλου, είναι και οι δύο μέλη του κόμματος VVD.

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει προβλήματα όσον αφορά τον χώρο για τους αιτούντες άσυλο. Την Κυριακή (21 Αυγούστου), περίπου 300 αιτούντες άσυλο πέρασαν τη νύχτα στην ύπαιθρο στο Ter Apel (στην επαρχία Groningen). Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει εδώ και μήνες.

Η πρόσφατη αγορά από την κυβέρνηση του ξενοδοχείου Albergen για τους αιτούντες άσυλο έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες στην περιοχή. Περίπου 150-300 αιτούντες άσυλο θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται σε ένα χωριό με πληθυσμό 3.500 κατοίκων. Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αγοράζει ένα κτίριο για τον συγκεκριμένο σκοπό χωρίς να έρθει σε συμφωνία με τον τοπικό δήμο, αναφέρει η NL Times.

«Οι δήμοι μας λυγίζουν κάτω από τα υψηλά νούμερα εισόδου», αναφέρουν οι πολιτικοί στην επιστολή τους, όπως μετέδωσαν τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης De Telegraaf. «Έχουμε βιώσει ότι οι τρέχουσες μέθοδοι εργασίας τόσο της κοινοβουλευτικής ομάδας VVD όσο και του υπουργικού συμβουλίου έχουν μειώσει δραστικά τη βάση υποστήριξης για την υποδοχή αιτούντων άσυλο».

 

Πηγή: euractiv.gr