Ο Τζόνσον βλέπει ένα προσοδοφόρο αλλά αβέβαιο μέλλον


Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να απέχει μια εβδομάδα από την αποχώρησή του από την Downing Street 10, αλλά ο σύντομα πρώην πρωθυπουργός δεν έχει εγκαταλείψει την πολιτική του καριέρα.

Ο Τζόνσον πραγματοποιεί σειρά δημόσιων επισκέψεων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την τελευταία εβδομάδα της πρωθυπουργίας του. Στις 6 Σεπτεμβρίου, ο διάδοχός του, Λιζ Τρας ή Ρίσι Σούνακ, θα οριστεί σε ειδικό συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος.

Εκτός κυβέρνησης, ο Τζόνσον είναι πιθανό να έχει μεγάλη ζήτηση ως συγγραφέας και ομιλητής και θα μπορούσε να κερδίζει έως και 5 εκατομμύρια λίρες ετησίως.

Ωστόσο, σύμμαχοι του Τζόνσον λένε ότι πιστεύει ότι του φέρθηκαν άσχημα μετά τη μαζική παραίτηση υπουργών που ώθησε τους συντηρητικούς βουλευτές να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί και ο ίδιος έχει επανειλημμένα αρνηθεί να αποκλείσει μια επιστροφή. Οι πιθανότητες, και η ιστορία, ωστόσο, δεν είναι υπέρ του. Η τελευταία φορά που ένας πρώην πρωθυπουργός ανέλαβε αργότερα υπουργικό αξίωμα ήταν ο Άλεκ Ντάγκλας-Χιουμ το 1970.

«Φοβάμαι ότι έχει έναν εξαιρετικό εγωισμό και πιστεύει ότι του φέρθηκαν άσχημα. Δεν βλέπει την πραγματικότητα, η οποία είναι ότι ήταν ένας απαίσιος πρωθυπουργός και ότι έχασε τη δουλειά του εξαιτίας βαθιών ατελειών του χαρακτήρα του», δήλωσε την Τρίτη στο BBC ο πρώην υπουργός Ρόρι Στιούαρτ, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα με τον Τζόνσον για την ηγεσία των Τόρις το 2019.

Ερωτηθείς σχετικά με το μέλλον του την Τρίτη, ο Τζόνσον απάντησε ότι «νομίζω ότι στο σύνολό τους οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα ενδιαφέρονται περισσότερο για την ευρυζωνική τους σύνδεση gigabit παρά για την τύχη αυτού ή εκείνου του πολιτικού».

Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι ανακουφίστηκαν που ο Τζόνσον αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το κόμμα του τον Ιούλιο, συνεχίζει να υπερηφανεύεται για τη δημοτικότητά του μεταξύ των ψηφοφόρων των Συντηρητικών. Μια δημοσκόπηση της YouGov έδειξε ότι το 38% δήλωσε ότι η εκδίωξη του Τζόνσον ήταν το σωστό, ενώ το 40% διαφώνησε.

Πηγή: euractiv.gr