ΟΙ Ολλανδοί υπάλληλοι εγκαταλείπουν την πρεσβεία στη Βαγδάτη εν μέσω των ταραχών


Το προσωπικό της πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Ιράκ χρειάστηκε να απομακρυνθεί λόγω των πολιτικών αναταραχών στην πόλη, μετέδωσε το ολλανδικό μέσο ενημέρωσης NOS.

Η πρεσβεία βρίσκεται στην «Πράσινη Ζώνη», η οποία είναι επίσης γνωστή ως Διεθνής Ζώνη και περιλαμβάνει αρκετές πρεσβείες. Ωστόσο, η κατάσταση στην περιοχή αυτή έχει γίνει ανήσυχη: «Πέφτουν πυροβολισμοί γύρω από το συγκρότημα. Η γερμανική πρεσβεία βρίσκεται πολύ έξω από την περιοχή αυτή», δήλωσε το υπουργείο στο NOS.

Ταραχές ξέσπασαν στη Βαγδάτη τη Δευτέρα (29 Αυγούστου), όταν ο σημαίνων ιρακινός κληρικός Μουκτάντα αλ Σαντρ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική. Εκατοντάδες υποστηρικτές του εισέβαλαν στο κυβερνητικό κέντρο, το οποίο βρίσκεται στην Πράσινη Ζώνη ενώ ο στρατός χρειάστηκε να κάνει χρήση δακρυγόνων για να τους συγκρατήσει. Ακούστηκαν πυροβολισμοί. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Οι υπάλληλοι εργάζονται προς το παρόν προσωρινά στην πρεσβεία της Γερμανίας σε άλλο σημείο της πόλης, σύμφωνα με το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών. Θα επιστρέψουν στην ολλανδική πρεσβεία μόλις η κατάσταση καταστεί ασφαλής.

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε επίσης στο NOS ότι μπορεί να μην είναι σε θέση, μαζί με την πρεσβεία, να βοηθήσουν τους Ολλανδούς που βρίσκονται στο Ιράκ, ειδικά αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται. «Οι Ολλανδοί που βρίσκονται στις κόκκινες περιοχές καλούνται για άλλη μια φορά επειγόντως να εγκαταλείψουν τη χώρα, εφόσον είναι ασφαλές να το πράξουν. Η έκκληση αυτή ίσχυε ήδη και την επαναλαμβάνουμε τώρα. Μην αναβάλλετε την απόφασή σας να φύγετε μέχρι την τελευταία στιγμή», ανέφεραν.

Πηγή: euractiv.gr