Κανένα σκανδιναβικό μπλοκ εντός του ΝΑΤΟ, λέει ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο


Όταν γίνουν μέλη, η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενισχύσουν τη βόρεια διάσταση της συμμαχίας και θα επιτρέψουν επίσης την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με τα κράτη της Βαλτικής, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο στην ετήσια συνάντηση των Φινλανδών πρεσβευτών τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσαρμογή της Φινλανδίας στην πραγματικότητα του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι ομαλή χάρη στη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα «Εταιρική Σχέση για την Ειρήνη» της συμμαχίας από το 1994 και στο πρόγραμμα «Ενισχυμένες Ευκαιρίες» από το 2014.

Ωστόσο, διέψευσε τις εικασίες ότι θα εξελιχθεί ένα σκανδιναβικό μπλοκ στο πλαίσιο της στρατιωτικής συμμαχίας. «Η συμμετοχή μας ενισχύει την ασφάλεια όλων των μελών της», υπογράμμισε ο Χααβίστο και απαρίθμησε τη γνώση της Αρκτικής, την εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων, την τεχνογνωσία στις νέες τεχνολογίες και την ανθεκτικότητα ως πλεονεκτήματα που θα έφερναν η Φινλανδία και η Σουηδία.

Απευθυνόμενος στους Φινλανδούς πρεσβευτές, ο Χααβίστο σημείωσε επίσης ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ ακολουθούν τη δική τους ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. «Η συμμετοχή στη συμμαχία δεν είναι επομένως ασύμβατη με άλλους στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής, όπως η προσέγγισή μας με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ειρηνευτική διαμεσολάβηση ή ο αφοπλισμός».

Το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα της φινλανδικής εξωτερικής πολιτικής αυτό το φθινόπωρο είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ. Από τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης τον Ιούνιο, είκοσι τρεις χώρες έχουν επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας (και της Σουηδίας). Οι επτά χώρες που αναμένεται να επικυρώσουν ακόμη είναι η Τσεχική Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Τουρκία.

Η Τουρκία έχει θέσει εμπόδια στη διαδικασία λόγω των προβλημάτων της με τον κουρδικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τον Χααβίστο, Φινλανδοί, Σουηδοί και Τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα συναντηθούν τον Αύγουστο για να λύσουν το θέμα. Η πρώτη επίσημη συνάντηση του λεγόμενου Τριμερούς Μνημονίου θα πραγματοποιηθεί στη Φινλανδία τον Αύγουστο. Η πραγματική ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet είχε αναφέρει νωρίτερα ότι θα γίνει την Παρασκευή (26 Αυγούστου).

Πηγή: euractiv.gr