Η Ιρλανδία επαναλειτουργεί την πρεσβεία της στο Κίεβο


Η Ιρλανδία άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία της στο Κίεβο, τερματίζοντας την εξ αποστάσεως λειτουργία που ίσχυε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μαζί με πολλές άλλες χώρες, η ιρλανδική πρεσβεία έκλεισε τις πόρτες της όταν ξέσπασε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο, μεταφέροντας το προσωπικό και τον πρέσβη της σε ασφαλή τοποθεσία και παρέχοντας προξενική βοήθεια εξ αποστάσεως.

Η απόφαση του Δουβλίνου να επαναλάβει τις προσωπικές επιχειρήσεις αυτή την εβδομάδα ακολουθεί παρόμοιες επιστροφές στο Κίεβο από το διπλωματικό σώμα άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Βελγίου, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

«Η επαναλειτουργία της πρεσβείας μας στο Κίεβο είναι μια σημαντική δήλωση αλληλεγγύης και υποστήριξης προς την Ουκρανία», έγραψε στο Twitter ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας Σάιμον Κόβενι.

«Καθώς η πρεσβεία επαναλειτουργεί επί τόπου στο Κίεβο», ανέφερε σε δήλωσή του τη Δευτέρα (22 Αυγούστου), «η βασική προτεραιότητα της ομάδας θα είναι η ανανέωση και η ανάπτυξη του δικτύου επαφών της με Ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους για την καλύτερη ενημέρωση της παροχής υποστήριξης και βοήθειας της Ιρλανδίας προς την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας δήλωσε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία και, με πολύ περιορισμένες δυνατότητες παροχής προσωπικής προξενικής βοήθειας, διατήρησε τη θέση του ότι συνιστά αυστηρά να μην γίνονται ταξίδια στη χώρα.

 

Πηγή: euractiv.gr