Η ικανοποίηση των πολιτών της Αυστρίας από τη δημοκρατία παραμένει χαμηλή


Μόνο το 61% δηλώνει ότι η δημοκρατία λειτουργεί πολύ καλά ή μάλλον καλά, σύμφωνα με τη νεότερη μελέτη του Ραντάρ Δημοκρατίας του Αυστριακού Εργαστηρίου Δημοκρατίας, το οποίο είναι παρόμοιο με την ικανοποίηση των πολιτών της ΕΕ από τη δημοκρατία σε επίπεδο Ένωσης.

Το αποτέλεσμα της νέας μελέτης είναι ελάχιστα καλύτερο από το χειρότερο αποτέλεσμα του πρώτου έτους της πανδημίας, όπου μόλις το 60% εξέφρασε ικανοποίηση το φθινόπωρο του 2020.

Από τις αρχές του 2018, το Αυστριακό Εργαστήριο Δημοκρατίας (ADL), το οποίο διευθύνεται από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς και το Πανεπιστήμιο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Κρέμς, αναλύει την κατάσταση της δημοκρατίας στην Αυστρία. Για το «Ραντάρ Δημοκρατίας» του, περίπου 4.500 άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω ερωτώνται δύο φορές τον χρόνο.

«Πολλοί είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που ζει η δημοκρατία στην Αυστρία», δήλωσε η επικεφαλής του προγράμματος της ADL Κατρίν Πραπρότνικ από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς σε δελτίο τύπου τη Δευτέρα (22 Αυγούστου).

Η επιθυμία για διαρθρωτική ανανέωση έχει παγιωθεί, πρόσθεσε η επικεφαλής του έργου της ADL Χριστίνα Χάινζλ από το Πανεπιστήμιο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Krems.

Παρά τα προβλήματα, ωστόσο, το 87% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η δημοκρατία είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη μορφή διακυβέρνησης.

Ενώ δεν υπάρχουν διαφορές στην ικανοποίηση μεταξύ των δύο φύλων, οι εκτιμήσεις διαφέρουν μεταξύ των ηλικιακών ομάδων και ανάλογα με την πολιτική προδιάθεση: Οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών είναι πολύ πιο ικανοποιημένοι από ό,τι οι νεότεροι μεταξύ 30 και 44 ετών, ενώ οι άνθρωποι που πρόσκεινται στο δεξιό κόμμα FPÖ ή σε κόμμα που δεν εκπροσωπείται στο Εθνικό Συμβούλιο είναι λιγότερο ικανοποιημένοι.

Το επίπεδο ικανοποίησης των Αυστριακών φαίνεται να είναι παρόμοιο με την ικανοποίηση των πολιτών της ΕΕ από την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ένωση. Μια περσινή μελέτη του Bertelsmann Stiftung και του Ιδρύματος King Baudouin διαπίστωσε ότι μόνο το 60% ήταν ικανοποιημένο στα 27 κράτη μέλη, με τη Γερμανία (70%) και τις Κάτω Χώρες (74%) να βρίσκονται στα υψηλότερα άκρα και την Ισπανία (46%) και την Ιταλία (50%) στο κάτω μέρος της βάσης.

Όσον αφορά την ικανοποίηση από τη χώρα τους, η Πολωνία βρίσκεται στην τελευταία θέση με 35%, ενώ ο μέσος όρος σε όλα τα κράτη μέλη είναι 54%.

Πηγή: euractiv.gr