«Δεν αποκλείεται» πολιτικό κίνητρο μετά την εμπρηστική επίθεση σε γερμανικό βρεφονηπιακό σταθμό με παιδιά από την Ουκρανία


Έρευνες έχουν ξεκινήσει από το Γραφείο Προστασίας του Κράτους μετά την απόπειρα εμπρηστικής επίθεσης σε βρεφονηπιακό σταθμό στον οποίο φοιτούν κυρίως παιδιά από την Ουκρανία στην ανατολική Γερμανία, ανακοίνωσαν οι ερευνητές την Τρίτη (30 Αυγούστου).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κρατικής ποινικής αστυνομίας, άγνωστοι δράστες είχαν προσπαθήσει να βάλουν φωτιά στον παιδικό σταθμό, που βρίσκεται στη Λειψία του κρατιδίου της Σαξονίας, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Αν και η απόπειρα είχε ως αποτέλεσμα υλικές ζημιές και κανείς δεν τραυματίστηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, αναφέρθηκε επίσης ότι στο χώρο βρέθηκαν υπολείμματα από βόμβες μολότοφ.

Η πλειονότητα του προσωπικού και των παιδιών του παιδικού σταθμού είναι Ουκρανοί, μεταξύ των οποίων και πρόσφυγες που διέφυγαν από τη βίαιη εισβολή της Ρωσίας.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα έγκλημα με πολιτικά κίνητρα», δήλωσε εκπρόσωπος της ποινικής αστυνομίας στην ειδησεογραφική πύλη t-online, προσθέτοντας ότι το Γραφείο Προστασίας του Κράτους, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την καταπολέμηση εγκλημάτων με πολιτικά κίνητρα, έχει αναλάβει τις έρευνες.

«Η επίθεση σε παιδιά, και μάλιστα σε αυτά που έχουν χάσει τα σπίτια τους, είναι απίστευτα χυδαία!», δήλωσε στο Twitter ο κορυφαίος βουλευτής των Συντηρητικών Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

«Είμαι υπερήφανος που η απόλυτη πλειοψηφία των Γερμανών δείχνει αλληλεγγύη και προθυμία να βοηθήσει», είπε προσθέτοντας ότι «οι οικογένειες από την Ουκρανία είναι ευπρόσδεκτες στη Γερμανία!»

Ο απερχόμενος πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Αντρί Μέλνικ, βρήκε την ευκαιρία να καλέσει τον πρωθυπουργό της Σαξονίας, τον συντηρητικό Μίκαελ Κρέτσμερ, ο οποίος έχει δεχθεί πυρά επειδή συνεχίζει να εκφράζει έντονα φιλορωσικές απόψεις.

«Αντί να ασκείτε την παράξενη παράλληλη εξωτερική σας πολιτική, θα ήταν λογικό η κυβέρνηση της Σαξονίας να φροντίσει ώστε τα παιδιά των Ουκρανών προσφύγων να μην γίνουν στόχοι εμπρηστών. Σας ευχαριστώ», ανέφερε στο Twitter.

Πηγή: euractiv.gr