ΥΠΟΙΚ Ισπανίας: Υποχωρεί ο πληθωρισμός αλλά οι ανησυχίες παραμένουν


Ο πληθωρισμός της Ισπανίας τον Αύγουστο μειώθηκε κατά τέσσερα δέκατα, στο 10,4%, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους των καυσίμων, ωστόσο οι ανησυχίες παραμένουν για νέες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας από τον Σεπτέμβριο, προειδοποίησε την Τρίτη (30 Αυγούστου) η υπουργός Οικονομικών της ιβηρικής χώρας, Nadia Calviño.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ισπανική εθνική στατιστική υπηρεσία (INE), αν και οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, η ηλεκτρική ενέργεια, τα τρόφιμα, τα εστιατόρια και τα οργανωμένα ταξίδια έχουν γίνει ακριβότερα, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι τιμές κατέγραψαν αύξηση 0,1% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον πρόδρομο δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI), την πέμπτη μηνιαία αύξηση μέχρι στιγμής φέτος.

Τα τελευταία στοιχεία του INE αντιπροσωπεύουν την πρώτη μείωση του ισπανικού δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, όταν μειώθηκε στο 8,3% από 9,8% τον Μάρτιο, και την τρίτη από τον Φεβρουάριο του 2021, όταν ξεκίνησε η ανοδική τάση του πληθωρισμού στη χώρα.

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε το πρωί της Τρίτης από την ισπανική δημόσια ραδιοτηλεόραση RTVE, η Calviño δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να «ακολουθεί την πορεία μείωσης» τους επόμενους μήνες, αν και ζήτησε σύνεση.

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία και στην υπόλοιπη ΕΕ επηρεάζεται κυρίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την αστάθεια γύρω από τις μελλοντικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις αβεβαιότητες σχετικά με την προμήθεια ημιαγωγών για οχήματα, μεταξύ άλλων βασικών παραγόντων.

Οι υψηλότερες τιμές του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες στην Ισπανία καταγράφηκαν τον Μάρτιο (από 7,6 % σε 9,8 %) και τον Ιούνιο, όταν η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη (από 8,7 % σε 10,2 %), ανέφερε το INE.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός (εξαιρουμένων των μη επεξεργασμένων τροφίμων και των ενεργειακών προϊόντων) αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά τρία δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας στο 6,4%, ποσοστό που, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 1993 στην Ισπανία.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), ο οποίος μετρά την εξέλιξη των τιμών με την ίδια μέθοδο σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, διαμορφώθηκε στην Ισπανία στο 10,3% σε ετήσια βάση (τέσσερα δέκατα λιγότερο) και 0,1% σε μηνιαία βάση.

Τα συνδικάτα ζητούν αύξηση του κατώτατου μισθού

Εν τω μεταξύ, η συνδικαλιστική οργάνωση Comisiones Obreras (CC.OO) θεώρησε ως «απαραίτητη» τη σημαντική αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού (SMI) της Ισπανίας, ώστε να βοηθήσει τους εργαζόμενους να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού.

Ο γενικός γραμματέας του CC.OO, Unai Sordo, τόνισε πρόσφατα ότι θα ήταν βασικό να αυξηθεί ο SMI πριν από ένα φθινόπωρο -όπως είπε- «μεγάλης αβεβαιότητας» στη χώρα και την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως είχε μεταδώσει το RTVE.

Δεδομένης της αύξησης του κόστους ζωής, η ισπανική αριστερή κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει το SMI στο 60% του μέσου μισθού το 2023, τοποθετώντας το μεταξύ 1.011 και 1.049 ευρώ το μήνα.

Ωστόσο, η ισπανική ένωση εργοδοτών (CEOE) αντιτάχθηκε σθεναρά στην κίνηση αυτή.

Πηγή: euractiv.gr