Τέλη κυκλοφορίας 2023: Τα ποσά και οι τρόποι πληρωμής – Τι ισχύει για τα Ι.Χ. σε ακινησία (video)

[ad_1]

Τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας 2023 έχουν αναρτηθεί στη σελίδα της ΑΑΔΕ myCAR και ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» για τα ποσά που θα κληθούμε να καταβάλουμε, τους τρόπους πληρωμής, τις περιπτώσεις ακινησίας οχήματος αλλά και τα πιθανά πρόστιμα.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Χατζησαλάτα, δεν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα περσινά τέλη κυκλοφορίας. Το κόστος για οχήματα με άδεια κυκλοφορίας έως 31/10/2010 υπολογίζεται ανάλογα με τον κυβισμό και την παλαιότητα, ενώ για οχήματα με άδεια απο 1/11/2010 έως 31/12/2022, αυτό υπολογίζεται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων.

Όσον αφορά τους τρόπους πληρωμής των τελών, μπορεί να γίνει είτε μέσω e-banking με τη χρήση QR code, είτε σε κάποιο τραπεζικό κατάστημα. Σε περίπτωση χρήσης τραπεζικής κάρτας η εξόφληση πραγματοποιείται σε 12 άτοκες δόσεις.

Σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής, από την επομένη κιόλας ημέρα, το πρόστιμο για επιβατικά Ι.Χ. είναι ίσο με το αρχικό πόσο των τελών, ενώ για οχήματα Δ.Χ. το πρόστιμο αντιστοιχεί στο 50% του αρχικού ποσού.

 

Τέλος, αναφορικά με τις περιπτώσεις ακινησίας οχημάτων, ο κ. Χατζησαλάτας είπε: «Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι η κυκλοφορία των αυτοκινήτων που θα είναι σε ακινησία να πληρώνεται με το μήνα, να μπορεί ο δηλαδή πολίτης να πληρώνει αναλογικά, για όσους μήνες επιθυμεί να κινήσει το όχημα». Η δήλωση ακινησίας οχήματος θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στην σελίδα myCAR και όχι στην ΔΟΥ, ενώ θα δηλώνεται και η θέση στάθμευσης του ακινητοποιημένου οχήματος. Οι πινακίδες κυκλοφορίας θα παραμένουν στην οικία του ιδιοκτήτη.

 

Πηγή: ertnews.gr

[ad_2]