Η Τσεχία εξετάζει την αποποινικοποίηση της κάνναβης, ζητά κοινή δράση της ΕΕ


Ο Τσέχος εθνικός συντονιστής κατά των ναρκωτικών Jindřich Vobořil θέλει να προτείνει αυστηρή ρύθμιση της τσεχικής αγοράς κάνναβης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πώληση κάνναβης θα πρέπει να αποποινικοποιηθεί και να ρυθμιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ρύθμιση της αγοράς και η αποποινικοποίηση των χρηστών κάνναβης ήταν μεταξύ των θεμάτων της συνάντησης στην Πράγα των Ευρωπαίων συντονιστών κατά των ναρκωτικών, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της τσεχικής προεδρίας της ΕΕ.

«Ελπίζουμε ότι θα γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια (για τη ρύθμιση της αγοράς κάνναβης). Είναι αδύνατο να μην μιλήσουμε γι’ αυτό σε επίπεδο ΕΕ. Η απαγόρευση δεν έχει αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματική, πρέπει να αναζητήσουμε άλλα μοντέλα ελέγχου. Μια ελεγχόμενη αγορά μπορεί να είναι η μόνη δυνατή λύση», δήλωσε ο Vobořil.

Ο Vobořil ετοιμάζει επί του παρόντος σχέδιο νόμου για την ελεγχόμενη αγορά στην Τσεχική Δημοκρατία, το οποίο σκοπεύει να υποβάλει μέχρι το τέλος του έτους.

«Χαίρομαι που δεν είμαστε μόνοι μας στην ΕΕ», δήλωσε ο Vobořil. Η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Ολλανδία σχεδιάζουν επίσης αλλαγές, είπε. Από την άλλη πλευρά, ορισμένα κράτη, όπως η Γαλλία και η Σουηδία, είναι κατά οποιασδήποτε ρύθμισης.

Στην εκδήλωση στην Πράγα συμμετείχαν κορυφαίοι εμπειρογνώμονες σε θέματα πολιτικής για τα ναρκωτικά. Σύμφωνα με τον Michel Kazatchkin από την Παγκόσμια Επιτροπή για την Πολιτική των Ναρκωτικών, η ΕΕ θα πρέπει να αφαιρέσει την κάνναβη από τον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών.

«Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Υπάρχουν πολλές νομικές επιπλοκές. Πιστεύω όμως ότι θα υπάρξει μια αλλαγή στην αντίληψη στην Ευρώπη και στον κόσμο και θα υπάρξει μια ρυθμιζόμενη αγορά κάνναβης», δήλωσε ο Kazatchkin, τον οποίο επικαλείται το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόσθεσε ότι χάρη στην τσεχική προεδρία της ΕΕ, η συζήτηση για τη ρυθμιζόμενη αγορά φτάνει και σε «πολιτικό επίπεδο».

Πηγή: euractiv.gr