Αρκετοί γείτονες της ΕΕ θα προσκληθούν στη νέα σύνοδο κορυφής ΕΕ+ τον Οκτώβριο


Εκτός από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, πολλές χώρες από την εγγύς γειτονιά της ΕΕ θα πρέπει να είναι μεταξύ των χωρών εκτός ΕΕ που θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στην πρώτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας τον επόμενο μήνα, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ την Τετάρτη (7 Σεπτεμβρίου).

Η πρώτη σύνοδος κορυφής του νέου φόρουμ «ΕΕ+» θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα, καθώς η Τσεχία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, λίγο πριν από την άτυπη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις 7 Οκτωβρίου.

«Οι προσκλήσεις θα αποσταλούν σύντομα» για τη σύνοδο κορυφής, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 6-7 Οκτωβρίου στην Πράγα, με τους ηγέτες των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να αναμένεται να τις παραλάβουν», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ στους δημοσιογράφους.

Η ιδέα για το νέο φόρουμ, πνευματικό τέκνο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είναι να παρέχει μια πλατφόρμα για πολιτικό διάλογο και συνεργασία, ενώ θα περιλαμβάνει χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ και χώρες που χαίρονται που παραμένουν εκτός του μπλοκ.
Ο κύριος στόχος είναι «να γίνει μια πολιτική συζήτηση για στρατηγικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος για την ευρωπαϊκή ήπειρο», δήλωσε η αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι τα κύρια θέματα θα περιλαμβάνουν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, την ενεργειακή κρίση και την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια συζητήσεων με πρεσβευτές την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το νέο ευρωπαϊκό πολιτικό φόρουμ θα συνεδριάζει κάθε έξι μήνες.

«Δεν πρόκειται για αντικατάσταση της διεύρυνσης», διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Ο Μακρόν είχε διατυπώσει την ιδέα νωρίτερα τον Μάιο, εν μέσω της συζήτησης για το αν θα χορηγηθεί στην Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία το καθεστώς υποψήφιων προς ένταξη στην ΕΕ, ως μια επιλογή που θα επέτρεπε στις γειτονικές αυτές χώρες της ΕΕ που βρίσκονται σήμερα εκτός του πλαισίου της ΕΕ να εμπλακούν στενότερα με το μπλοκ.

Ορισμένοι παρατηρητές είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι η πρόταση θα μπορούσε να σημαίνει την αναζήτηση μιας «εναλλακτικής λύσης» στη διεύρυνση της ΕΕ, στην οποία η Γαλλία, και εκ των πραγμάτων οι περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, είχαν επιφυλαχθεί πριν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δώσει νέα ώθηση στη διαδικασία.

Λίγο αργότερα, ο Μακρόν απέρριψε μια τέτοια επιλογή.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η συμμετοχή της Τουρκίας, η οποία έχει μακροχρόνιες συνοριακές διαφορές με τα μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο, το οποίο έχει τεθεί από πολλά άλλα μέλη και θα συζητηθεί, πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.gr