Βόλος: Χρηματοδότηση, φυσικές καταστροφές, ενεργειακή κρίση στο επίκεντρο του συνεδρίου της ΚΕΔΕ

[ad_1]

Το τελευταίο ετήσιο τακτικό συνέδριο της διεξάγει από σήμερα και μέχρι και την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στο εκθεσιακό- συνεδριακό κέντρο του δήμου Βόλου, πριν της Αυτοδιοικητικές εκλογές και σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία με κορυφαίο θέμα που οφείλουν να αντιμετωπίσουν, την ενεργειακή κρίση.

Κεντρικό θέμα ωστόσο του  συνεδρίου είναι: «Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, Καλύτερη Ελλάδα Σύγχρονοι, Ψηφιακοί, «Πράσινοι» Δήμοι: Στην υπηρεσία των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών», δίνοντας το παρόν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών με την Υπουργό και τον Υφυπουργό, Μάκη Βορίδης και Στέλιο Πέτσα, αντίστοιχα, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης, ο Χρήστος Τριαντόπουλους, οι βουλευτές Χρήστος Μπουκώρος, Κατερίνα Παπανάτσιου και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, καθώς και δήμαρχοι από ολόκληρη τη χώρα, εκατοντάδες μέλη της Αυτοδιοίκησης και πλήθος συμμετεχόντων.

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες και οι εισηγήσεις του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, χαιρετισμό στους συνέδρους συνέδρους απηύθυναν ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημ. Παπαστεργίου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Θαν. Νασιακόπουλος, ο Χρήστος Στυλιανίδης Υπουργός Κλιματικής Κρίσης, ο Χρήστος  Τριαντόπουλος υφυπουργός στον πρωθυπουργό, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ευρωβουλευτής, ο Κώστας Αγοραστός περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο δήμαρχος Λάρνακας εκ μέρους της Κύπρου, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, πρόεδρος της ΠΟΠ ΟΤΑ, η εκπρόσωπος της ΔΑΣ ΟΤΑ Εύη Καρδάκη.
Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο Κώστας Ζαχαριάδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο περιθώριο και μέχρι την έναρξη του Συνεδρίου δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ έκανε ο  Υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μεταξύ άλλων  ανέφερε ότι: “είναι το τελευταίο συνέδριο τη ΚΕΔΕ πριν τις εθνικές εκλογές και πιθανότητα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε τι έγινε τα 3,5 χρόνια που προηγήθηκαν και αντιμετωπίσαμε πολλαπλές κρίσεις (μεταναστευτική, υγειονομική, ενεργειακή και κλιματική) πως στήριξε η Πολιτεία την Αυτοδιοίκηση και πως ανταποκρίθηκαν οι πολίτες, ώστε η κοινωνία όρθια. Πατώντας στη σχέση που οικοδομήθηκε στα δύσκολα, συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Τ.Α. για ότι απαιτείται, είτε αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους των Δήμων, είτε αποφορά της Δημοτική Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης αι τις σχολικές επιτροπές για να υπάρχει απόλυτη σιγουριά για τη θέρμανση των παιδιών μας”.
Ο κ. Πέτσας επισήμανε επίσης ότι “στο συνέδριο θα μπει το λιθαράκι για την επόμενη μέρα, ποιες είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Τ.Α. κυρίως οργανωτικά και θεσμικά για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καταστατική θέση των αιρετών. Για τα χρηματοδοτικά εργαλεία ο υφυπουργός ανέφερε ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το υπουργείο έχει ευκαιρία να διαχειρίζεται πόρου από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, «Αντ. Τρίτσης» και μόνο τα ΥΠΕΣ έχει 5 δις € έργα σε όλη τη χώρα και απαιτείται σωστός σχεδιασμός.

Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις δικαστικές διαμάχες και τη ΔΕΥΑΜΒ ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι  πριν από λίγο διάστημα ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Αξία» χρηματοδότησης των Δήμων για δικαστικές αποφάσεις, που μπορεί να συμβάλει στη διαμάχη της ΔΕΥΑΜΒ με την ΕΡΓΗΛ, ενώ ερωτηθείς για το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Βόλου, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι το ΥΠΕΣ ανταποκρίνεται πάντα σε τέτοιου είδους θετικά αιτήματα και το σχολείο θα ενταχθεί προς χρηματοδότηση.  
Ευθύμιος Λέκκας: “Σχεδιάζουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα προκειμένου οι ΟΤΑ να καταστούν ικανοί να διαχειριστούν τους κινδύνους και τις κρίσεις”

Ο Ευθύμιος Λέκκας καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τόνισε ότι  το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί όχι μόνο τους Έλληνες πολίτες,  είναι τα θέματα της αντιμετώπισης των κρίσεων και των καταστροφών, που επιταχύνονται και αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία και με την κλιματική κρίση. Χαρακτήρισε δε πρώτιστο καθήκον της Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού τη διαχείριση των θεμάτων που άπτονται των φυσικών καταστροφών και των κρίσεων, καθώς η ΤΑ έχει ένα ιδιαίτερο ρόλο πάνω στην διαχείριση αυτών των θεμάτων, γιατί είναι κοντά στον πολίτη, είναι αυτή που καλείται να διαχειριστεί την έκτακτη ανάγκη σε τοπικό επίπεδο και μάλιστα με όρους που δεν είναι σαφείς χωρίς πόρους, δυνατότητες και προσωπικό, με αποτέλεσμα η βέλτιστη διαχείριση να μη φτάνει στο επίπεδο που θα έπρεπε.

Τέλος ο κ. Λέκκας θέλοντας να αναδείξει την σοβαρότητα της κατάστασης και ως αντιπρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, ανέφερε ετοιμάζεται ένα μεγάλο πρόγραμμα διαχείρισης των κινδύνων και κρίσεων από τους ΟΤΑ. Πρόκειται για ένα σημαντικό και μεγάλο πλάνο, το οποίο μπορεί να απαντήσει στις αυξημένες και πιεστικές ανάγκες που προκύπτουν τα τελευταία χρόνια

Πρόεδρος  ΚΕΔΕ- Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου


Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, με την ομιλία του για τα θέμα της Αυτοδιοίκησης, αφού ολοκληρώθηκε ο κύκλος των χαιρετισμών. Αρχικά μίλησε για την ανάγκη που ώθησε τους δήμους της χώρας να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι κρίσης και οι έκτακτες καταστάσεις, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι Δήμοι στέκονται δίπλα στον πολίτη, χωρίς να παραβλέπουν ούτε την ανάγκη του ενός, ενώ αναφερόμενος στο ρόλο του συνεδρίου τόνισε ότι αυτό που θα επιδιωχθεί αυτές τις ημέρες είναι να δοθούν εκείνα τα εργαλεία που θα ισχυροποιήσουν την Αυτοδιοίκηση, με δικαιότερες κατανομές και επιπλέον χρηματοδοτήσεις σε όλους τους δήμου. Το ενδιαφέρον όλων μας, όπως είπε χαρακτηριστικά είναι να φτιάξουμε μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση, μια καλύτερη Ελλάδα.


Ακόμη είπε ότι θέλουμε ένα συνέδριο που θα δώσει τα εργαλεία για ισχυρή Αυτοδιοίκηση, μια καλύτερη Ελλάδα, με δίκαιη κατανομή των επιπλέον χρηματοδοτήσεων σε όλους τους Δήμους. Θύμισε στους συμμετέχοντες ότι η θητεία του στην ΚΕΔΕ είχε ως στόχο την ουσία και όχι την άσκοπη και ανέξοδη διαφωνία και σίγουρα σε αυτά τα πολύ δύσκολα τρία χρόνια, οι Δήμοι έδειξαν ότι μπορούν να σταθούν και να ανταποκριθούν στο σύνθετο έργο τους.

Οι χρηματικοί πόροι που κατευθύνθηκαν προς τους δήμους αυτή την τριετία ανήλθαν στα 6,95 δις € αυξημένοι από τα 5,3 δις € της προηγούμενης τριετίας, ενώ το 2023 θα ξεκινήσει  με πάνω από 200 εκ. € επιπλέον και με αυξημένους ΚΑΠ, ενώ για το “αγκάθι” των ΔΕΥΑ και τα -κυρίως- οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν, υπάρχει αναμονή για τα χρήματα που δικαιούνται και ακόμη δεν τα έχουν πάρει

Ακολούθως, ζήτησε από την κεντρική πολιτική ηγεσία του Υπουργείου:

  • να παγώσουν τα  δάνεια των δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε και αυτοί με την σειρά τους να έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν οφειλές πολιτών στους δήμους
  • να αποδοθούν τα παρακρατηθέντα των δήμων από την κεντρική διοίκηση
  • να γίνει γρήγορη ένταξη έργων που προτάθηκαν την Άνοιξη και τα οποία προ ημερών μπήκαν στον δρόμο της ένταξης
  • να ενταχθούν έργα οδικής ασφάλειας όλων των δρόμων που είναι επικίνδυνοι και σε άθλια κατάσταση
  • να επιλυθεί άμεσα το θέμα για το εποχιακό προσωπικό, αφού είναι αναγκαίο για να στελεχωθούν οι υποστελεχωμένοι δήμοι
  • να εξαντληθούν όλα τα νόμιμα μέσα για την παραμονή των εργαζομένων στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”
  • να ληφθούν ειδικά μέτρα για την ενέργεια και να δανειοδοτηθούν οι δήμοι ώστε να κάνουν έργα εξοικονόμησης ενέργειας
  • να υπάρξει σοβαρή προσπάθεια με κεντρικό σχεδιασμό για την ανακύκλωση και την επεξεργασία των απορριμμάτων, ενώ συνέχιζε με την αναφορά σε έργα μικρότερης εμβέλειας.

Πηγή: ertnews.gr

[ad_2]