ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα το ένταλμα για την έρευνα στην οικία του Τραμπ – Ανακτήθηκαν 14 κουτιά με άκρως απόρρητα έγγραφα


Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τη τροποποιημένη ένορκη κατάθεση που αιτιολογεί την έρευνα του FBI στην ιδιοκτησία του Ντόναλντ Τραμπ, στο Μαρ α Λάγκο.

  • ΗΠΑ-Αποκαλύψεις «βόμβα»: Τo FBI απέσπασε άκρως απόρρητα έγγραφα από την οικία του Τραμπ στη Φλόριντα

Το έγγραφο αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στα στοιχεία που οδήγησαν σε αυτή την άνευ προηγουμένου έρευνα.

Σύμφωνα με το FBI, 14 από τις 15 κουτιά που ανακτήθηκαν νόμιμα από την έπαυλη του Τραμπ, περιείχαν απόρρητα αρχεία, 25 εκ των οποίων συνιστούν έγγραφα με άκρως απόρρητο περιοχόμενο.

  • Έφοδος του FBI στην έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα

Υπεθυμίζεται ότι πράκτορες του FBI που έκαναν έρευνα στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα στις 9 Αυγούστου του 2022, απέσπασαν 11 σετ διαβαθμισμένων εγγράφων, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ γνωστοποίησε επίσης ότι έχει βάσιμες ενδείξεις πως ο πρώην πρόεδρος παραβίασε τον νόμο περί κατασκοπείας.

Οι αποκαλύψεις έγιναν σε νομικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα τέσσερις ημέρες αφότου πράκτορες του FBI πραγματοποίησαν την έρευνα στην κατοικία του Τραμπ βάσει εντάλματος που ενέκρινε ομοσπονδιακός δικαστής.

  • ΗΠΑ: Πάνω από 300 διαβαθμισμένα έγγραφα κατασχέθηκαν στην έπαυλη του Τραμπ

Οι πράκτορες του FBI ανέκτησαν περισσότερα από 30 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 20 κουτιά, ντοσιέ με φωτογραφίες, ένα χειρόγραφο σημείωμα και την εκτελεστική άδεια χάριτος για τον σύμμαχο του Τραμπ και μακροχρόνιο σύμβουλο του Ρότζερ Στόουν, όπως προκύπτει από τον κατάλογο των αντικειμένων που αφαιρέθηκαν από το ακίνητο. Στη λίστα περιλαμβάνονταν επίσης πληροφορίες για τον «πρόεδρο της Γαλλίας».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το «άκρως απόρρητο» είναι το υψηλότερο επίπεδο διαβάθμισης, που προορίζεται για τις πιο στενά φυλασσόμενες πληροφορίες εθνικής ασφάλειας της χώρας. Συνήθως φυλάσσονται σε ειδικές κυβερνητικές εγκαταστάσεις, επειδή η αποκάλυψή τους θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην εθνική ασφάλεια.

Πηγές: The Associated Press, The Wasington Post, Reuters

Πηγή: ertnews.gr