Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας (Ε.Σ.ΠΕ.Θ.)

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠΕΘΑ (ΑΡΘΡΟ 1)

 

 Λάρισα 04 Οκτωβρίου 2017

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ  ΥΠ.ΕΘ.Α

Με αφορμή την κατάθεση του περιβόητου Πολυνομοσχεδίου του ΥΠ.ΕΘ.Α, το οποίο τέθηκε προς συζήτηση, και αριθμεί 31 άρθρα, περιλαμβάνονται διατάξεις, οι οποίες αν μη τι άλλο αναμένονται αγωνιωδώς από πληθώρα συναδέλφων, μελών και μη της Ε.Σ.ΠΕ.Θ, καθώς επηρεάζονται επαγγελματικά και όχι μόνο. Ταυτόχρονα είναι μια τελευταία ίσως ευκαιρία για την  παρούσα Κυβέρνηση να διορθώσει τα κακώς κείμενα των τελευταίων έξι (6) ετών, δίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο - όπως άλλωστε διεμήνυσε και η ίδια προεκλογικά - επίλυση στα χρονίζοντα προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

 

Α Ρ Θ Ρ Ο   1

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΞΚΩΝ

Το συγκεκριμένο άρθρο, αποτελεί σαφώς μια θετική ρύθμιση για τα στελέχη τα οποία επιθυμούν την επιμήκυνση του εργασιακού τους βίου στην ενεργό υπηρεσία, διότι με τη συγκεκριμένη διάταξη δίνεται η δυνατότητα στο ΥΠ.ΕΘ.Α να επιλέξει και να διατηρήσει στις τάξεις των ΕΔ, μετά από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου κατά Κλάδου Ανώτατου Συμβουλίου, τα πλέον κατάλληλα και ικανά στελέχη, οι οποίοι ως παλαιοί ασφαλισμένοι αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα, με τη συμπλήρωση 35 ετών συντάξιμης υπηρεσίας, εν αντιθέσει με τους νέους ασφαλισμένους, οι οποίοι οφείλουν να συμπληρώσουν το 58ο έτος ηλικιακά ή 40 έτη ασφάλισης, συμφώνως του Ν.4387/16. Παρέχεται  λοιπόν μια επιβράβευση στα συγκεκριμένα στελέχη, ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους μετά από 35 έτη παραμονής τους στις ΕΔ. Παράλληλα με την αίσθηση αναγνώρισης και δικαίου δίνεται μια οικονομική ανάσα στους ιδίους, στους δύσκολους οικονομικά καιρούς που βιώνει η χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη το νέο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται με τον Ν.4387/16. Επιπλέον, σε υπηρεσιακό επίπεδο εξασφαλίζεται η παραμονή στις τάξεις των ΕΔ, αξιόλογων στελεχών με πολύτιμη εμπειρία σε διοικητικά - τεχνικά θέματα, η οποία είναι δύσκολα αναπληρώσιμη, όσον αφορά το αξιόμαχο των ΕΔ. Η παραμονή με βάση τα ως άνω διαλαμβανόμενα, πρέπει να γίνεται επιλεκτικά, με αυστηρά κριτήρια και όχι για το σύνολο των επιθυμούντων στελεχών. Είναι απολύτως σαφές ότι πρέπει να προηγείται κάθε χρόνο η προκήρυξη κενών οργανικών θέσεων προς κάλυψη (κατά διοικητικό βαθμό), προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συσσώρευσης προσωπικού σε συγκεκριμένες θέσεις, ειδικότητες, βαθμούς και «ευγενείς κατηγορίες». 

Η παρουσία ικανών και έμπειρων στελεχών, ισχυροποιεί τις ΕΔ και η ανωτέρω διάταξη καλύπτει το μεταβατικό κενό της βίαιης προσαρμογής του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού καθεστώτος του Ν.4387/2016, για το οποίο δυστυχώς δεν υπήρξε πρόβλεψη μεταβατικότητας, αναφανδόν από το 2010 και εντεύθεν, με αποτέλεσμα τις πρόωρες αποστρατείες όλων αυτών των έμπειρων και ικανών στελεχών. Στα θετικά στοιχεία της εν λόγω διάταξης είναι ότι, τα στελέχη θα τίθενται ή θα παραμένουν Εκτός Οργανικών Θέσεων (Ε.Ο.Θ), ενώ ταυτόχρονα θα κρίνονται κάθε έτος στις τακτικές ετήσιες κρίσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως το μέτρο δεν μπορεί να περιλάβει αναφανδόν το σύνολο του επιθυμούντος προσωπικού, αλλά το απαραίτητο για την Υπηρεσία σε επιχειρησιακό επίπεδο, διότι  ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος, ευημερώντας οι αριθμοί να επιτύχουμε την επιτάχυνση της διαγραφόμενης γήρανσης των ΕΔ πολύ νωρίτερα του αναμενόμενου.

Οι ΕΔ προϋποθέτουν σφρίγος και ζωντάνια για να επιτελέσουν την αποστολή τους απρόσκοπτα και όχι προσχηματικά. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας και αποτελεί μείζονα παράμετρο. Επιπλέον το μέτρο πρέπει να περιλάβει και όσους κρίθηκαν ως ευδοκίμως τερματίσαντες στις τακτικές κρίσεις του έτους 2017, αρκετοί εκ των οποίων πιθανώς θα επιθυμούσαν την υπαγωγή τους στις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Συνεπώς επιβάλλεται να υπάρξει σχετική μέριμνα στην παρούσα διάταξη.

Το μόνο αρνητικό, είναι ότι τη συγκεκριμένη διάταξη δεν μπορούν να κάνουν χρήση οι προερχόμενοι από ΑΣΕΙ Αξκοί (Βαθμού Σχες), διότι κρίνονται κάθε έτος και αποστρατεύονται πριν τη συμπλήρωση των 35 ετών υπηρεσίας, αν η υπηρεσία το κρίνει σκόπιμο.

 

 -Ο-

Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Θ

 

 Στέφανος Κουκουράβας

 

Σημείωση:  Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου, εκφράζει απολύτως προσωπικές απόψεις του συντάκτη.

 

Βρίσκεστε εδώ: Home Άρθρα Μελών και Φίλων ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠΕΘΑ (ΑΡΘΡΟ 1)